Elérhetőség
+36 20 404 58 07
9200 Mosonmagyaróvár, Pacsirta utca 1.
apartman@suribau.hu

Szigetköz

A Szigetköz egyedülálló vízi birodalom, a Duna gyermeke, minden talpalatnyi földjét a Duna hordta ide, a Nagy-Duna és a Mosoni-Duna övezi. A táj jellegét ősidők óta a víz határozza meg, a nagy folyó, a Duna épít, rombol, életre kelt, elsorvaszt. A körülbelül 500 kis szigetet felölelő Duna ezen szakasza valójában egy csodaszép vízi labirintus hazánk egyedülálló vízi világával, ahol az idegen látogató könnyen eltévedhet.

A szigetvilág folyamatosan változik, napjainkban is keletkeznek és eltűnnek szigetek, akárcsak régen. Különösen tavasszal hangulatosak a hullámtér erdei, amikor megjelenik a hóvirág, a csillagvirág, virágoznak a füzek, nyárfák. A szigetek rejtett nádasai adnak otthont a récéknek és a nádi énekesmadaraknak, a nagy erdőségek pedig az értékes vadállomány tanyái, él itt szarvas, vaddisznó, gólya, harkály és sok más érdekes és értékes faj.

Fotók:

Horváth Gyula János ~ szigetkoz.eu

Fűzfa Zoltán ~ Pisztráng Kör Egyesület

Az alábbiakban néhány szigetközi települést ajánlunk figyelmükbe.

Hédervár

További információk

Hédervár legismertebb épülete a háromszintes, három saroktoronyos reneszánsz kastély, parkjával, az ún. Angol-kerttel. Híres középkori búcsújáró és Mária-kegyhely a Boldogasszony-kápolna, melyet a XVII. században, hazánkban az elsők között lorettói kápolnával bővítettek ki. Előtte áll Magyarország legidősebb fája, a kutatások szerint nyolc évszázados mocsári tölgy, melyet a történelmi emlékezet Árpád-fának nevez, valószínűleg a 907-es pozsonyi csata szigetközi emlékeként. Kortárs érdekességként a faluban található az országban eddig egyedülálló „Krumplibogár-szobor”.

  • Szigetköz, Hédervár
  • Szigetköz, Hédervár

A Darnózselire vezető út mentén, a kastélyhoz közel nyolcszögű kápolna áll. 1709-ben építtette Héderváry-Viczay Jób felesége, Ebergényi Eszter a vándorok védőszentjének, Peregrinusnak a tiszteletére. Az épület nyolcszögletes alaprajzú finoman stilizált kőkeretes kapuval. A szájhagyomány szerint egy főrangú hölgy Franciaországból gyalog jött Hédervárra. Már elérte a mezővárost, de jártányi ereje is elfogyott. Lába a hosszú vándorlás alatt feltörött és elnyomorodott. Ideérve lelki ereje is elhagyta, s a kápolna helyén összeesett. Midőn megtalálták, a kastélyba vitték és ápolni kezdték. Mivel lázálmában megjelent neki Peregrinus, a vándorok védőszentje, mihelyt felgyógyult, megfestette a szentet úgy, ahogy álmában látta, s egyúttal tiszteletére megépítette ezt a kápolnát.

Szigetköz, Hédervár
FACEBOOK